Οικολογική Οικονομία

Οικολογική Οικονομία

 

Οικολογική Οικονομία είναι ένας διεπιστημονικός τομέας της ακαδημαϊκής έρευνας που στοχεύει να εξετάσει την αλληλοεξάρτηση και συνεξέλιξη των ανθρώπινων οικονομιών και των φυσικών οικοσυστημάτων στο χρόνο και το χώρο. Διακρίνεται από την Περιβαλλοντική Οικονομία, που είναι η επικρατούσα οικονομική ανάλυση του περιβάλλοντος, στο ότι θεωρεί την οικονομία ως υποσύστημα του οικοσυστήματος και δίνει έμφαση στη διατήρηση του φυσικού πλούτου.

 

Σύμφωνα με τον οικολογικό οικονομολόγο Malte Faber, η Οικολογική Οικονομία καθορίζεται από την εστίασή της στη φύση, τη δικαιοσύνη και το χρόνο. Ζητήματα όπως η δικαιοσύνη μεταξύ γενεών, η αναστρεψιμότητα της περιβαλλοντικής αλλαγής, η αβεβαιότητα των μακροπρόθεσμων προβλέψων, και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι άξονες της οικολογικής οικονομικής ανάλυση και αξιολόγησης. Οι οικολογικοί οικονομολόγοι αμφισβητούν τις θεμελιώδεις επικρατούσες οικονομικές προσεγγίσεις όπως η ανάλυση κόστους-κέρδους, και ο διαχωρισμός των οικονομικών αξιών από τη επιστημονική έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η οικονομιία είναι αναπόφευκτα κανονιστική. Η θεσιακή ανάλυση, που προσπαθεί να ενσωματώσει τα ζητήματα χρόνου και δικαιοσύνης, προτείνεται ως εναλλακτική λύση.

 

Τα οικολογικά οικονομικά περιλαμβάνουν τη μελέτη του μεταβολισμού της κοινωνίας, δηλ., τη μελέτη των ροών της ενέργειας και των υλικών που μπαίνουν και βγαίνουν από το οικονομικό σύστημα. Αυτό το υποπεδίο μπορεί επίσης να ονομαστεί βιοφυσικά οικονομικά, bio ή thermoeconomics, και συνδέεται με την εφαρμοσμένη επιστήμη της βιομηχανικής συμβίωσης. Τα οικολογικά οικονομικά είναι βασισμένα σε ένα εννοιολογικό πρότυπο μιας οικονομίας που συνδέεται με, και διαστηρείται από, μια ροή της ενέργειας, τα υλικά, και τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος. Αναλυτές από διάφορα πεδία έχουν πραγματοποιήσει έρευνα για τη σχέση οικονομία-περιβάλλοντος, με κέντρο την ενέργεια και τις υλικέςή ροές και τη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντική ποιότητα, και την οικονομική ανάπτυξη.

http://astoiko.eu/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=101

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

UA-46900423-1